Chinese en Japans schilderen

geplaatst in: Geen categorie | 0

Chinees schilderen en kalligrafie

Het eerste cursus-uur van het najaar

starten we met alle basispenseelstreken voor het schilderen van bamboe of voor kalligrafie. Dit gebeurt ook voor gevorderden, want na een lange zomervakantie hebben gevorderden behoefte om even de basisschildertechnieken te herhalen.

Daarna gaan we voor beginners verder met de basistechnieken voor het schilderen van bamboe, bloesem, orchideeën, chrysanten of met het beoefenen van Chinese karakterkalligrafie.

Als nieuwe uitdaging voor gevorderden beginnen we de kennismaking met brede verschillende soorten Chinese Xuan (rijstpapier) of op zijde. Het schilderthema is herfstkleur in stilleven.

Japans Zen-schilderen Sumi-e

Voor Japans Zen-schilderen Sumi-e starten we met de Zen-cirkel met inkt. Daarna gaan we voor de beginners verder met de basistechnieken voor het schilderen van bamboe, bloesem, orchideeën, chrysanten enz.

Als nieuwe uitdaging voor gevorderden beginnen we met de Zen-cirkel om stillevens met glazen en fruit te kunnen schilderen.

Het Chinese karakter 

Het Chinese Hanzi wordt in Japan Kanji genoemd en betekent “schrifttekens van Han”.

Doordat in het Hanzi veel beeldend materiaal, symbolen in bouwvormen en modulesystemen gebruikt worden, is het karakterschrift heel logisch en ook kunstzinnig. Bij deze cursus kunt u de Chinese karakters leren kennen en schrijven of kalligraferen.