Inleiding cursusboeken – Chinees schilderen

Penseelschilderen is een oude Oosterse kunst. In de 7e eeuw begonnen schilders in China op zachte zijde te schilderen. Met vloeiende penseel-streken probeerden zij hun mystieke ervaringen van het leven en de natuur af te beelden.

Er zijn twee stijlen van penseelschilderen in China: Een is het contourschilderen en in China “Gonbi” genoemd. Het is realistisch, gedetailleerd geschilderd en heel subtiel vorm gegeven. De penseelstreken worden met een klein, puntig penseel op het papier of de zijde aangebracht. Details en de veren van een vogel of bloemblaadjes bijvoorbeeld worden met uiterste precisie weergegeven. Dankzij deze nauwkeurige werkwijze, hebben de schilderijen een eigen, klassieke en verfijnde elegantie.

Om vaardigheid te krijgen in deze techniek, hoeft men geen ervaren kunstenaar te zijn. Mijn overtuiging is, dat vrijwel iedereen deze stijl aan kan leren, maar beginners moeten de basisprincipes en de technieken begrijpen. Als u van priegelen houdt en direct wilt werken met kleur, dan zal deze techniek en schilderstijl u goed liggen.

De andere stijl wordt in China ” Xieyi” – stijl genoemd en betekent vrije expressie. Letterlijk vertaald: “het beschrijven van een gedachte”. Xieyi hoeft de realiteit niet weer te geven, maar moet in één keer voltooid zijn. Het resultaat is dan levendig en spontaan. Het vereist nogal wat inspanning en is niet voor iedereen even gemakkelijk te leren. Als u van spontaan en expressief schilderen houdt, zal deze techniek u zeer aanspreken.

Mijn twintig jarige werkervaring heb ik beschreven en vastgelegd in de volgende boeken. Hierin heb ik de meeste (door mijzelf geschilderde) illustraties beschreven voor de Chinese schilderlessen. Deze serie cursus-boeken over de Chinese schildertechnieken bevatten veel illustraties en foto’s van schilderijen over de verfijnde gongbi-stijl (contour) en xieyi-stijl (expressie).

Inleiding cursusboeken – SUMI-E

Nieuw lesboek Sumi-e “Zen-schilderen”.
Dit boek benadrukt oefeningen over Zen meditatie in inkt-schilderen. Hierin wordt veel uitgelegd met voorbeelden van schilderingen die met “Zen” te maken hebben.

Als u meer over de inhoud van mijn cursus-boeken wilt weten, kunt U mij bellen of mailen.

 

Inleiding – Chinese kalligrafie

Deel (1) standaard kalligrafie (kaishu) voor beginners. Alle Chinezen moeten het algemene of standaardschrift aanleren. Om Chinese kalligrafie te leren, moet men – net als de Chinezen – vanaf het standaard schrift beginnen.

Deel (2) lopend schrift (xingshu) Nadat de standaard kalligrafie in Chinese karakters aangeleerd is, kan het lopend schrift aangeleerd worden.

Deel (3) Creatief met kalligrafie Naast kalligrafie als taalkundig hulpmiddel, is kalligrafie ook belangrijk als uiting van creativiteit.

Deel (4) tekens in de Chinese astrologie. In deze 4 delen wordt ook veel geschreven over de ontwikkeling van kalligrafie en Chinese schriftcultuur, relaties en gewoontes binnen de Chinese samenleving.

Inleiding – Tekenen met Potlood
Deze serie lesboeken bestaan uit 4 delen. Het boek begint met op een eenvoudige manier een beeld te zoeken en schetsen met potlood in 3D, ot een complete tekening van een stilleven en dorpsgezicht in landschap.

Deel (1) Basis tekentechniek
In dit deel wordt vanaf de basis met één of meer geometrische vormen en het tekenen van gekleurde voorwerpen in een stilleven Hier wordt aandacht besteed aan compositie, kleurtonen/tinten in zwart/wit, structuur en textuur, zoals een stofuitdrukking.

Deel (2) Van Geometrische vormen naar van gezichtstrekken onderdelen

Deel (3) Landschaptekenen.
Dit deel begint met het leren tekenen van bomen en struiken, perspectief in een landschap met heuvels, straatgezicht t/m bouwwerken met een dorpsgezicht.

Deel (4) Tekenen met kleurpotlood.