Het penseel, het inktblok, de inkt en het papier worden in China wel de vier ‘juwelen’ in de boekenkast genoemd. Het penseel is met veel zorg vervaardigd. De steel wordt meestal gemaakt van bamboe, de haren van geiten-, konijnen-, paarden- of wezel-haar.

De inkt met zijn verleidelijke, frisse geur dient op uitstekende wijze het doel van de kunst. Het wordt nog net zo gemaakt als vroeger, in de vorm van ronde of platte staven uit roet van verbrand naaldhout of olierook die wordt verzameld en vermengd met een soort gom. Deze wordt verwarmd en daarna weggezet om te stollen.

Vlak voor het schilderen wrijft de kalligraaf met een penseel met een beetje water over het inktblok om de inkt vloeibaar te maken. De inkt is niet alleen in zwart, maar ook in andere kleuren verkrijgbaar. De zwarte inkt kan ook kant en klaar in flesjes gekocht worden. Het inktblok is plat, met in het midden een uitgehold gedeelte, waarin de inkt gewreven en gemengd wordt. Het is meestal vervaardigd uit een bepaald gesteente, ‘rode steen’ genoemd, dat geslepen en gepolijst kan worden.

Het papier dat voor kalligrafie en schilderen wordt gebruikt, heeft een grove structuur en is poreus, zodat de inkt gemakkelijk opgenomen wordt. Rijstpapier voldoet het beste aan deze eisen.Voor de introductie van papier werd op zijde geschilderd, maar deze stof is wel kostbaar. De kleur was veelal wit, créme of goudgeel.

Chinees schilderen heeft ook kleur nodig. De Chinese verfsoorten variëren in kwaliteit en zijn in verschillende soorten kleurinkt-staaf, blokkenkleuren of kant-en-klaar in tubes.

 

Waar kunt u deze materialen kopen?

De meeste chinese schildermaterialen zijn verkrijgbaar in een goed gesorteerde winkel voor kunstenaarsbenodigdheden, of in chinese winkels.Voor u echter overgaat tot de aanschaf, is het verstandig om aan uw docente om advies te vragen. Zij kan u het beste vertellen, welke (soort) materialen u nodig heeft.

 

Meer info in het lesboek:

“GEREEDSCHAP & MATERIAAL” voor Chinees schilderen & kalligrafie

In dit lesboek vind u een uitgebreide informatie en advies. o.a.
-Een uitgebreide kennis van Chinese schilder/kalligrafie-materialen.
-Hoe kwaliteit van het materiaal te beoordelen en het gebruik daarvan.
-Onderhoud en het bewaren.

 

 

Stempels

Een stempel of zegel wordt niet alleen gebruikt om je schilderij te signeren, maar ook om je kunstwerk te voltooien. Dat hoort altijd bij de chinese kunst. In China is geen enkel schilderij af zonder kalligrafie en zegel.

De (rode) zegelafdrukjes zie je overal in de chinese cultuur. De kunst van het zegelsnijden stamt uit de 3e – 4e eeuw en is de oudste schriftvorm van China.Deze oude schriftvorm noemt men in China “CHUAN-SHU”. Het woord ‘chuan’ had oorspronkelijk de wat ruimere betekenis van ‘kerven’, ‘graveren’. De stijl van het zegelschrift behoort tot de kalligrafie. De materialen die worden gebruikt voor een zegel zijn steen (marmer), jade en brons. Sinds de 14e eeuw hebben de zegelsnijders de voorkeur aan ‘speksteen’ gegeven, dat vanwege zijn zachtheid zeer gemakkelijk te bewerken is. De zegelafdruk wordt niet alleen gebruikt voor het signeren van chinese schilderijen en kalligrafie, maar het maken van zegels op zichzelf is ook een speciale kunstvorm. De tekst op een zegel is vaak geen naam, maar een gezegde of zelfs een gedicht. Ook wordt wel een (fonetische) vertaling van een naam weergegeven.

Stempels zijn te bestellen bij Ruomei Tan voor diegenen, die hierin geïnteresseerd zijn. De prijs voor het stempelgraveren bedraagt €25,00 per karakter, exl. materiaalkosten. Deze materiaalkosten worden bepaald door de steensoort, welke hiervoor wordt gekozen.