Sumi-E is een samengesteld Japans woord en betekent zwarte inktschilderingen.

Bron van het Japanse penseel-schilderen is de Chinese inktschrijfkunst van kalligrafie. Sumi-E wordt ook Zen schildering genoemd. Zen is een samengaan van boeddhistische en Taoïstische ideeën.  Rond 700 voor Christus hebben Chinese en Japanse monniken hun leer vanuit China naar Japan meegebracht en daar is het bekend geworden onder de naam Zenboeddhisme.

Basisprincipe van Sumi-E is de kracht van eenvoud, maximale creatie van verbeeldingskracht met minimale penseelstreken en spaarzaam gebruik van kleuren. Het is een meditatieve manier van schilderen.

Tijdens de cursus kunt u de traditionele manier van inkt wrijven op inktsteen en de penseelhouding aanleren. Daarna gaan we verder met het oefenen van inktpenseelstreken op rijstpapier zoals bamboe, Enso (Zen-Cirkel).

Enso (Zen-Cirkel) symboliseert verlichting, kracht, het universum en het “alles”, de leegte.

Bij deze serie lessen van wordt eerst de traditionele manier van inkt wrijven op inktsteen en de penseelhouding aangeleerd. Daarna wordt met de zelf gewreven inkt op rijstpapier geschilderd.

 

 

 

Lesboek Sumi-e “Zen-schilderen”

Dit boek benadrukt oefeningen over Zen meditatie in inkt-schilderen. Hierin wordt veel uitgelegd met voorbeelden van schilderingen die met “Zen” te maken hebben.

 

Cursus-informatie  2020

PlaatsDagTijdStartdatumLessenInschrijven
Bilthovenwoensdag19.30 - 21.3019 januari9x
om de week
Het Kunstenhuis
Utrechtzaterdag10.00 - 13.0025 september10
om de week
Volksuniversiteit Utrecht
Soestvrijdag13.30 - 17.3018 februari1x4 uren workshopIdea cultuur